Lichttherapie

Heb jij last van (winter)depressies, slaapproblemen of een huidaandoening zoals psoriasis, vitiligo, acne, eczeem, zonneallergie of jeukklachten? Dan is lichttherapie misschien wel geschikt voor jou. Lichttherapie is gebaseerd op de helende werking van licht, en kan helpen bij het verminderen van verschillende aandoeningen. Ben jij nieuwsgierig geworden naar de therapie? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de helende werking van licht!

Bezig met laden...

Lichttherapie

Een combinatie van Far infrarood en kleuren LED-verlichting met een dubbele werking. De infraroodwarmte gaat maar liefst 3-4 cm diep onder de huid en zorgt ervoor dat het...

14,95

 

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie is een therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van een intensief UV-licht. Dit UV-licht is sterker dan kunstlicht, maar minder sterk dan het licht van de zon op een zonnige dag. Het UV-licht heeft een positief effect op onder andere je biologische klok, maar is ook werkzaam bij bepaalde huidaandoeningen. Door de therapie worden bijvoorbeeld bepaalde ontstekingsreacties geremd, herstelt en verdikt te opperhuid zich, en zal de huid zich bruinen en repigmenteren (in het geval van vitiligo). De therapie kan, afhankelijk van je klachten, zowel plaatselijk als op het gehele lichaam worden uitgevoerd. De therapie duurt meestal tussen een half uur en twee uur, en in de tussentijd kun je gewoon wat lezen of een film kijken. Het ondergaan van de therapie is dus vrij ontspannend, en niet pijnlijk of vervelend. In veel gevallen is het wel nodig om een kuur te ondergaan. Dit betekend dat je een aantal maanden lang een paar keer per week de therapie volgt. Lichttherapie kan zowel thuis als in het ziekenhuis of bij een specialist worden gevolgd. Welke vorm van therapie het beste bij jou past hangt uiteraard af van je klachten of aandoening. Het is daarom belangrijk om je goed te laten voorlichten, en niet zomaar zelf een lamp aan te schaffen of de therapie te ondergaan bij iemand die weinig verstand van zaken heeft. Dit kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor je huid, en bepaalde aandoening zelfs verergeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van lichttherapie?

Het grootste voordeel van lichttherapie is dat het niet inspannend of vervelend is, en dat er wel hele goede resultaten mee geboekt kunnen worden. Zo is volgens het kenniscentrum Huidarts.com, de therapie in 80 % van de gevallen van psoriasis succesvol. Bij andere aandoeningen zoals eczeem, jeukklachten en vitiligo is de therapie in 60 tot 70 % van de gevallen succesvol. Helaas heeft de therapie ook wel wat nadelen. Zo kun je door de therapie last krijgen van bepaalde bijwerkingen. Voorbeelden van bijwerkingen zijn onder andere het verbranden van de huid, maar ook een grotere kans op vroegtijdige huidveroudering. Tot slot bestaat er een licht verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker. Het is daarom altijd belangrijk om je goed te laten informeren en de therapie uit te laten voeren door een specialist.

Waar moet je verder aan denken als je lichttherapie wilt ondergaan?

Als je lichttherapie wilt ondergaan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om het zonnebaden (zowel in de zon als onder de zonnebank) te vermijden als je de therapie ondergaat. Ook is het raadzaam om de therapie ’s ochtends te ondergaan. Zo voorkom je dat je biologische klok in de war raakt en je dag- en nachtritme zal ontregelen. Daarnaast kunnen sommige medicijnen zorgen voor zonverbranding. Het is dus aan te raden om, in het geval dat je medicijnen gebruikt, bij je arts na te vragen of het kwaad kan om deze te gebruiken in combinatie met de therapie. Uiteraard kan ook een specialist je meer vertellen over de therapie en met welke overige dingen je rekening moet houden. Laat je hier altijd goed over adviseren en informeren. Je wilt tenslotte voorkomen dat je last krijgt van bepaalde bijwerkingen op de korte of lange termijn. Tot slot is het belangrijk om je sieraden af te doen voordat je de lichttherapie ondergaat, en extra goed te smeren met zonnebrandcrème op dagen dat je huid weer wordt blootgesteld aan de zon. Je huid zal na de therapie namelijk extra gevoelig zijn, en een grotere kans hebben om te verbranden.


Ja ik wil een goede website, deze website gebruikt cookies om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.